23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalD-ale Coşoveniului!

D-ale Coşoveniului!

Vai şi amar de judecătorul care trebuie să împartă dreptatea când românii se ceartă pe pământ! De câţiva ani buni, mai mulţi săteni din Coşoveni se luptă în instanţă pentru o palmă de teren. Fiecare ţine zdravăn de dosarul cu acte pe care le-a adunat în toată această vreme şi îşi strigă dreptatea.

Glasul străbunilor

La numai câteva sute de metri de drumul asfaltat, în Coşoveni, pe linia mică, după cum îi spun localnicii, sunt câţiva pomi îngrădiţi cu un gard de sârmă. Doi paşi mai departe, înăuntrul ţarcului, sunt câteva maldăre de coceni. Undeva la margine, ierburile dese, de un verde crud, trădează un pârâu de scurgere a apei de ploaie. Dacă ai poftă, poţi întinde mâna să culegi câteva poame gustoase, scăldate în soarele şi în liniştea unei comune olteneşti tipice. Însă, de mai bine de şase ani, numai linişte nu e aici. Un localnic iese dintr-o curte de partea cealaltă a uliţei şi face aprig câţiva paşi. Pare pornit pe ceartă. Constantin Georgescu are pregătit un dosar întreg cu documente şi e gata să îţi demonstreze că palma aceea de pământ, 450 de metri pătraţi mai exact, e proprietatea lui, lăsată moştenire de străbunicul soţiei. Numai că vreo trei vecini şi primarul din comună nu vor să priceapă! E pământul pentru care s-a judecat cu toţi şi, după mai bine de şase ani, încă se judecă. Are actul prin care străbunicul soţiei sale a lăsat moştenirea familiei fiicelor sale şi, dacă străbunicul a spus că palma aceea de pământ îi aparţine, înseamnă că aşa este! De curând, terenul său a fost trecut în domeniul public al primăriei printr-o hotărâre de guvern. Constantin Georgescu e convins că hotărârea guvernului e doar altă şmecherie de-a primarului, prin care acesta vrea să îi anuleze titlul de proprietate. A atacat decizia la Curtea de Apel, căci pământul e al său şi e pregătit să se ia de guler cu oricine susţine altceva. Ce altceva poţi face decât să recunoşti că Georgescu are dreptate?!

Glasul pământului

Palma de pământ care a încins spiritele în Coşoveni se află „gard în gard“ cu proprietăţile lui Victor Coanţă, Maria Gogonea şi Marin Papadopol. Toţi au fost daţi în judecată în 2004 de Constantin Georgescu pentru că „îi ocupăm terenul cu nişte pomi“, după cum explică primul dintre cei trei. Şi el, ca şi vecinul de peste uliţă, a adunat un dosar cu acte de pe la instanţă, în copii xerox. Din documente, susţine Victor Coanţă, se vede clar că Georgescu a pus abuziv mâna pe terenul acela. Consăteanul său a făcut nişte expertize, s-a folosit de  un cadastru care n-ar fi trebuit băgat în seamă şi, uite aşa, s-a întins şi vreun metru, doi în curţile altora. Terenul lăsat moştenire nu s-a învecinat niciodată cu pământul său ori al celorlalţi oameni din Coşoveni implicaţi. Mai mult decât atât, acolo e o râpă, e pârâul prin care se scurge apa de ploaie şi aşa e din moşi – strămoşi. Tocmai acesta este motivul pentru care primarul comunei, Ilie Dumitru, vrea ca terenul respectiv să fie trecut ca domeniu public. La judecătorie, cei trei localnici au pierdut procesul. Au făcut recurs la tribunal, care a trimis dosarul înapoi spre rejudecare. Primăria a intrat şi ea parte în alt proces. A pierdut. A urmat altă acţiune în instanţă. De data aceasta, „pârâţii“ au fost obligaţi la plata cheltuielilor de judecată. Primăria a rămas să se războiască pentru cauza domeniului public, iar cei trei vecini s-au pomenit cu un executor judecătoresc pe cap, ca urmare a acţiunii deschise de Georgescu. Când vine vorba de locul de casă al fiecăruia, „nici unul nu a trecut pârâul“, explică oamenii esenţa problemei. Ce altceva poţi face decât să recunoşti că Papadopol, Gogonea şi Victor Coanţă au dreptate?!

A câştigat primarul

Nu pot avea toţi dreptate, veţi spune. E adevărat, şi dumneavoastră, cititorii, aveţi dreptate. Curtea de Apel Craiova a decis că hotărârea de guvern prin care terenul în cauză este trecut în domeniul public, atacată de Constantin Georgescu, rămâne în picioare, cu menţiunea că acesta are dreptul să conteste decizia instanţei, potrivit explicaţiilor lui Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al instituţiei. „Urmează să vedem dacă face contestaţie“, a declarat Ilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU